Extrase din REGULAMENT


 

Afisari incepand cu 2 iunie
Hit Counter

     Asta-i una din cele mai faine chestii: extrase din regulamentul de ordine  interioara al liceului; take a good look here before coming to this highschool :)
     Cine mi-a dat acest material, mi-a spus ca nu e actualizat, dar oricum, ideile sunt  aceleasi,    

CAPITOLUL I

 DENUMIREA.  PROFILUL.  SCOPUL. 

          Art.1.                    Liceul Teologic Romano-Catolic Sf. Iosif continuă tradiţia instituţiilor catolice  de învăţământ din România. Înfiinţat de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti, liceul se află sub directa supraveghere şi conducere a acesteia, fiind integrat, în acelaşi timp, în reţeaua învăţământului de stat.

          Art.2.                   Liceul Romano-Catolic Sf. Iosif, fidel intenţiei fondatorului, asigură elevilor, băieţi şi fete,  pe lângă pregătirea intelectuală corespunzătoare, o educaţie morală şi civică în spiritul Evangheliei, favorizând astfel o raportare corectă la valori şi o înţelegere profundă a resposabilităţilor ce le revin în comunitatea umană.

          Art.3.                   Toate înfăptuirile omului credincios sunt spre slava lui Dumnezeu (cf. Cor. 10,32). Aceasta este şi menirea  Liceului Sf. Iosif. Prin urmare, la începutul şi sfârşitul programului fiecărei zile, se cântă imnul liceului. Dacă timpul este favorabil, la începutul programului, dimineaţa şi la prânz,  elevii cântă imnul în curte, în careu, supravegheaţi de profesorul de serviciu.

 

CAPITOLUL III

DREPTURI  ŞI ÎNDATORIRI ALE ELEVILOR

          Art. 23.        Elevii Liceului Sf. Iosif au dreptul şi datoria fundamentală de a învăţa şi de a da importanţă egală tuturor disciplinelor cuprinse în programa şcolară.

          Art. 24.       Participarea la cursuri este obligatorie. Absenţele nemotivate şi întârzierile de la ore se sancţionează, potrivit Regulamentului şcolar, cu scăderea notei la purtare, care poate duce, în final, la repetenţie sau exmatriculare. Pentru 10 absenţe sau întârzieri se scade un punct la purtare. La 20 de absenţe nemotivate elevul primeşte preaviz de exmatriculare, iar la 40 de absenţe nemotivate este exmatriculat.

Art. 25.       Întârzierile sunt consemnate în catalog ca absenţe, elevului fiindu-i permisă participarea la oră. Aceste absenţe sunt considerate nemotivate.

          Art. 26.       Nota minimă la purtare pentru promovare este 7 (şapte).

          Art. 27.       Copiatul sub orice formă la probele scrise sau orale constituie fraudă şi se sancţionează, conform Regulamentului şcolar, cu nota 1(unu), şi cu scăderea notei la purtare. Întrucât şcoala, prin misiunea ei, are datoria de a contribui la formarea unor caractere oneste şi demne de încredere, sancţiunea de mai sus poate fi copletată cu alte măsuri corective, după judecata prudentă a Consiliului profesoral (ex: avertisment scris, mutare disciplinară etc.).

          Art. 28.       Elevul este dator să comunice părinţilor sau tutorilor orice mesaj din partea dirigintelui sau a conducerii şcolii, cum ar fi, de exemplu: data şi ora şedinţelor cu părinţii, convocarea în particular a acestora pentru clarificarea anumitor situaţii etc.

          Art. 29.       Fiecare elev are un carnet de note care trebuie  completat la zi, inclusiv cu semnătura părinţilor sau a tutorilor. Elevul nu are voie să introducă sau să modice notele din carnet, aceasta constituind o abatere gravă de la disciplina şcolară, pedepsindu-se cu scăderea notei la purtare sau, după caz, cu alte sancţiuni prevăzute de Regulamentul şcolar.

          Art. 30.       Atât în şcoală cât şi în afara ei, elevul trebuie să aibă o ţinută demnă,  ordonată, naturală, evitând extravaganţele în limbaj, gesturi şi îmbrăcăminte.

          Art. 31.       a). Elevul va purta uniforma specifică şi o va respecta pentru că ea exprimă identitatea şcolii în care este înmatriculat. Uniforma nu se schimbă pe drum sau la sfârşitul programului, elevul venind de acasă şi întorcându-se în această ţinută.

          b) Uniforma băieţilor constă în costum de culoare închisă (negru, bleumarin), cămasă albă, cravată, pantofi de culoare închisă; părul este tuns normal; le este interzis băieţilor să poarte cercei sau alte lucruri excentrice.

c) Uniforma fetelor constă în sarafan negru  (decent şi de lungime medie), bluză albă, pantofi decenţi; în perioada 1 decembrie – 1 martie, la cerere, sarafanul poate fi înlocuit cu pantaloni de stofă, decenţi, de culoare neagră; părul fetelor, dacă este lung, va fi strâns în coadă;

d) Nu le este permis nici fetelor şi nici băieţilor să-şi vopsească părul sau unghiile.

          e) Întrucât dăunează sănătăţii şi falsifică realitatea, machiajul este interzis.

          Art. 32.       Elevul va păstra ordinea şi curăţenia în sala de clasă precum şi în celelalte spaţii ale şcolii. La sfârşitul programului, elevii de serviciu vor efectua curăţenia în sala de clasă. În ultima sâmbătă din lună, elevii vor participa la curăţenia generală a scolii.

Art. 33.       Deteriorarea mobilierului sau a materialelor didactice din vină proprie atrage după sine obligaţia de a suporta cheltuielile de reparaţie precum şi alte sancţiuni disciplinare după caz.

          Art. 34.       Elevul va arăta respect faţă de toţi profesorii precum şi faţă de personalul auxiliar al şcolii, atât în timpul programului cât şi în afara lui. Discuţiile neprincipiale, atitudinea arogantă şi necuviincioasă vor fi sancţionate după caz.

          Art. 35.       Şcoala este înzestrată cu mijloace acustice care anunţă începutul şi sfârşitul fiecărei ore de curs. Elevul trebuie să respecte semnificaţia acestui semnal sonor, exceptând situaţiile în care profesorul decide altfel. Elevul nu intră în clasă după profesor şi nu iese înaintea profesorului, fără asentimentul acestuia.

          Art. 36.       Fiecare clasă are un responsabil, care se îngrijeşte ca elevii de serviciu să-şi facă datoria şi care ţine legătura cu dirigintele; în calitate de reprezentant al clasei, face parte din Consiliul elevilor pe scoală. Fiind ales de colectivul din care face parte, cu asentimentul dirigintelui, şeful clasei va fi ascultat şi respectat de către colegii săi, atunci când le propune acestora măsuri de întreprins pentru binele comun sau pentru aplanarea anumitor conflicte. Aceste măsuri vor fi luate în mod democratic, şeful clasei consultându-şi colegii şi cerând avizul dirigintelui.

          Art. 37.       Fiecare oră de curs va începe şi se va  încheia, de regulă, cu o rugăciune rostită în comun, ca Dumnezeu să dăruiască participanţilor toată înţelepciunea şi priceperea  (cf. Ef. 1,8 ).

          Art. 38.       În Liceul Sf. Iosif , pentru a proteja sănătatea bio-psiho-somatică a elevilor, fumatul,  consumul de băuturi alcoolice ori a substanţelor halocinogene sunt interzise.

          Art. 39.       În caz de îmbolnăvire, elevul este dator să se adreseze unui cadru medical autorizat, solicitând, atunci când este cazul, sprijinul dirigintelui.

          Art. 40.       Recunoscând adevărul sintagmei Mens sana in corpore sano (Minte sănătoasă în corp sănătos), elevii vor folosi orele de sport şi recreaţiile pentru mişcare în aer liber şi pentru exerciţii fizice. Tot în acest scop, se recomandă organizarea de excursii, drumeţii, concursuri pe teme sportive, cercuri de iniţiere în disciplinele sportive etc, aprobate de conducerea liceului.

          Art. 41.       Acceptând statutul de elev al liceului catolic şi recunoscand faptul că Unul este învăţătorul, Cristos, iar noi toţi suntem fii, şi că Dumnezeu este Tatăl ceresc, elevii şi profesorii Liceului Sf. Iosif  sunt îndemnaţi participe, nu din obligaţie, nici din frică, ci din iubire filială, la Sfânta Liturghie, ori de câte ori este posibil.

          Art. 42.      Întrucât liceul este situat într-o zonă de mare trafic şi greu de supravegheat din cauza vecinătăţii parcului şi a cimitirului, elevii nu vor ieşi din spaţiul şcolii (din liceu şi din curte) pe tot parcursul programului şcolar. Abaterile vor fi sancţionate după caz. Repetarea acestei abateri atrage după sine sancţiuni care pot merge până la exmatriculare.

Art.43.       

a) Elevii Liceuli Sf. Iosif beneficiază de ajutorul tuturor profesorilor, care îi ascultă cu răbdare şi îi povăţuiesc în orice situaţie; în mod special beneficiază de sprijinul directorul spiritual al Liceului Romano-Catolic Sf. Iosif, care are datoria de a ocroti sănătatea morală şi spirituală a elevilor . De aceea, el trebuie să se apropie de elevi cu dragoste de părinte şi să-i povăţuiască în mod înţelept.

b) Conţinutul colocviilor particulare cu elevii are caracter secret.
 

CAPITOLUL  IV :  EVIDENŢIERI ŞI SANCŢIUNI

A.   EVIDENŢIERI

          Art. 44.       Rezultatele obţinute de elevi la învăţătură şi disciplină sunt înregistrate în Catalog şi exprimate prin note de la 1(unu) la 10 (zece).

          Art. 45.       La sfâritul fiecărui an şcolar, elevii care au obţinut rezultate foarte bune la învăţătură şi purtare au dreptul la o recompensă suplimentară (premiu) după posibilităţile şcolii: diplome, cărţi, obiecte, excursii etc.

          Art. 46.       Câştigătorii concursurilor pe teme de cultură generală sau sportive vor fi evidenţiaţi prin: afişarea meritelor lor la panoul de onoare al şcolii, acordarea de diplome,  premii.

B.   SANCŢIUNI

          Art. 47.       Absentarea nemotivată şi întârzierile repetate de la ore atrag o sancţiune adaptată fiecărui caz în parte, după judecata prudentă a dirigintelui clasei,  cu acordul Consiliului profesoral sau, în cazurile mai grave, al Conducerii liceului.

          Art. 48.       Abaterile de la disciplina şcolară vor fi sancţionate, în funcţie de gravitatea lor,  de dirigintele clasei, de Consiliul profesoral sau de Consiliul de Administratie al liceului, în acord cu dispoziţiile Arhiepiscopului Romano-Catolic de Bucureşti, presedintele oorific al Consiliului de administratie.

          Art. 49.       Sancţiunile, în funcţie de gravitatea faptelor, sunt următoarele: a) observaţia individuală şi mustrarea în faţa clasei; b) mustrarea în faţa consiliului profesoral; c) mustrarea scrisă, cu înştiinţarea părinţilor şi a părintelui paroh din parohia căreia elevul aparţine; d)retragerea temporară a bursei; e) mutarea temporară sau definitivă la altă clasă paralelă; f) pierderea definitivă a bursei; g) mutarea disciplinară, temporară sau definitivă, la alt liceu; h) exmatricularea din liceu cu drept de reînscriere în anul următor în Liceul Sfântul Iosif; i) exmatricularea din liceu fără drept de reînscriere în unitatea şcolară, dar cu drept de reînscriere în alt liceu  j) exmatricularea din liceu fără drept de reînscriere în toate unităţile învăţământului de stat. k) exmatricularea se face şi când elevul a acumulat 40 de absenţe nemotivate pe parcursul unui an şcolar.

          Art. 50.       Sancţiunile de la art. 46 punctele a-g vor fi însoţite şi de scăderea, după caz, a notei la purtare. Media 6 la purtare atrage după sine repetarea anului şcolar.   

Art. 51.       Anularea ori modificarea unei decizii luate de Consiliul profesoral ţine de competenţa Consiliului de Administraţie al Liceului Teologic Romano-Catolic Sf. Iosif .

Art. 52.      În situaţii extreme, se va face apel la Arhiepiscopul Romano-Catolic de Bucureşti.
 

CAPITOLUL V

ÎNCETAREA CALITĂŢII DE ELEV
AL  LICEULUI SFÂNTUL IOSIF

          Art. 53.       Calitatea de elev al Liceului Sf. Iosif încetează în următoarele condiţii: a) la încheierea studiilor în Liceul Sfântul Iosif; b) în cazul sancţiunii de mutare disciplinară la o altă şcoală;c) în cazul exmatriculării fără drept de reînscriere în liceu;d) la cererea scrisă a elevilor sau a părinţilor, în cazul minorilor;e) dacă elevul nu a depus cererea de reînscriere la sfârşitul anului şcolar precedent;f) dacă reînscrierea nu a fost aprobată de Consiliul Profesoral al clasei;în acest caz i se comunică elevului şi părinţilor acestuia, la sfârşitul anului şcolar această decizie şi motivele pentru care a fost luată;

 

crushmaster